Skip to content Skip to footer

Safet Zec

Slikar in grafik

Rojen je bil leta 1943 v Rogatici (Bosna in Hercegovina). Po končani  Srednji umetniški šoli v Sarajevu je nadaljeval študij slikarstva na  Akademiji za likovno umetnost v Beogradu, kjer je diplomiral leta 1969 in tu leta 1972 končal specialko. Že v sedemdesetih letih je postal osrednja osebnost tako imenovanega »poetičnega realizma«, v začetku devetdesetih pa je bil uveljavljen kot eden najpomembnejših likovnikov v  državi, sodeloval je na mnogih pomembnih mednarodnih razstavah. V Beogradu je živel in delal do 1989, nato se je z družino preselil v Sarajevo, kjer se je leta 1992 začela vojna, zato je zapustil domovino in se naselil v italijanskem Vidmu (Udine), leta 1998 pa je svoj drugi dom našel v Benetkah.

Safret Zec v Italiji neprestano in intenzivno ustvarja v zvrsti slikarstva, risbe in grafike (vsa dela, nastala do leta 1992, so ostala v sarajevskem ateljeju). Že leta 1994 je svoja nova dela predstavil na prvi samostojni razstavi v Italiji, odtlej je imel več kot 100 razstav v Italiji in v drugih mestih Evrope, v Združenih državah Amerike in v Jordaniji. Je član pomembnih stanovskih združenj po Evropi, tudi ULUBiH, prejel je več kot 20 nagrad in priznanj, med drugimi leta 2007 tudi Orden za umetnost in književnost Republike Francije in naziv Vitez umetnosti. Njegova dela so v pomembnih evropskih in svetovnih galerijah, muzejih in privatnih zbirkah.

Zec od konca vojne v nekdanji Jugoslaviji ponovno pogosto potuje v Bosno in Hercegovino in tam tudi ustvarja. Sarajevska »Zbirka Atelje Zec« v centru mesta je razstavni prostor njegovega sarajevskega opusa ter vseh njegovih novih umetnin, ki jih je ustvaril v zadnjih petnajstih letih ter je postala središče kulturnih dogodkov v mestu.

Safet Zec danes živi in ustvarja v Benetkah, Sarajevu, Počitelju in Parizu.